Android smartphone virus

Virus op je Android-smartphone? Dit kun je doen!

Android malware

Android smartphone virusHelaas is er veel malware geschreven voor Android. Als je apps buiten de Play Store om downloadt, kan het zijn dat je smartphone wordt geïnfecteerd. Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen, maar heb je ondanks alles toch een virus op je Android-smartphone? Dan kun je deze stappen uitvoeren.

Oorzaken virus op je Android-smartphone

Een virus op je Android-smartphone kan ontstaan op meerdere manieren. In negen van de tien gevallen betreft het echter een malafide app. Een mobiele telefoon kan ook alleen maar besmet raken, indien jij daar toestemming voor geeft. Om die reden is het ook belangrijk om eerst te bekijken wat voor app je downloadt. Kijk daarom onder andere naar reviews. Vooral apps die je buiten de Play Store om installeert, kunnen kwaadaardig zijn.

Tip: wil je graag een nieuwe mobiele telefoon kopen? Bekijk dan hier alle mobiele telefoons!

Je Android-smartphone beschermen tegen virussen

Voorkomen is sowieso beter dan genezen en daarom is het belangrijk om de volgende tips in acht te nemen. Google garandeert niet dat alle apps in de Play Store vrij zijn van virussen of malware. Neem daarom de volgende tips in acht.

  1. Update de software tijdig

    Updates worden niet voor niets uitgebracht. Enerzijds worden updates uitgebracht voor nieuwe functies, maar anderzijds ook voor een verbeterde veiligheid. Hackers kunnen steeds meer en daardoor blijven besturingssystemen gelukkigerwijs ook updaten. Je kunt via de instellingen van je smartphone bekijken of er een update beschikbaar is.

  2. Download via de Play Store

    Als je een app wilt downloaden, kun je deze het beste downloaden vanuit de Play Store. Helemaal 100% veilig is het nooit, want Google checkt niet alle apps op eenzelfde manier als bijvoorbeeld Apple dat doet. Toch kun je er redelijk vanuit gaan dat het veilig is. Buitenom de Play Store heb je daarentegen nooit zekerheid: je weet niet of het daadwerkelijk veilig is. Google doet er natuurlijk wel van alles aan om de Play Store zo veilig mogelijk te houden. Iedere app die in de Play Store beland wordt immers gecheckt voor een beveilingssysteem. Daarnaast rolt Google iedere maand updates uit.

  3. Toestemming aan apps verlenen

    Gelukkig kun je zelf toestemming voor bepaalde acties geven. Als je de app wilt downloaden, kun je vooraf al duidelijk maken wat de app wel of niet mag je op je smartphone. Zo heeft niet iedere app toestemming nodig voor je locatie, microfoon of camera.

  4. Bekijk de reviews

    Als een app goed beoordeeld is, kun je al een redelijke indruk krijgen van de veiligheid. Daarnaast weet je ook direct of de app functioneel is en of het wel echt nodig is om te downloaden.

  5. Antivirus-app downloaden?

    Veel consumenten denken dat het nodig is om een antivirus-app te downloaden op een Android-smartphone. Toch lopen vele virusscanners achter de feiten aan en zijn de mogelijkheden beperkt. Een virusscanner bevindt zich bovendien, net als iedere andere app, in een sandbox of container. Om die reden kan een virusscanner vaak maar weinig uitrichten.

  6. Blijf zelf nadenken

    Natuurlijk is het ook gewoon belangrijk om zelf te blijven nadenken. Als het niet goed voelt, kan het vaak ook niet echt goed zijn. Sommige apps en packages die je downloadt, vragen van tevoren al om moeilijkheden. Wellicht kun je het dan ook beter maar niet installeren.

Virus verwijderen

Is je Android-smartphone al getroffen door een virus? Dan kun je bovenstaande tips natuurlijk voor de volgende keer meenemen, maar het is nu belangrijk om de schade te repareren. Gelukkig biedt je smartphone daar een aantal oplossingen voor.

  1. Verwijder de virus-app

    Heb je een virus op je smartphone? Verwijder dan de apps die het mogelijk veroorzaken. Het kan zijn dat het probleem daar al mee verholpen is.

  2. Veilige modus instellen

    Is het virus nog niet verwijderd, omdat je de app bijvoorbeeld simpelweg niet kunt verwijderen? Dan kun je je apparaat instellen op de veilige modus. Apps van derden worden dan niet geladen, waardoor de geïnfecteerde app niet langer actief is. Het instellen van de veilige modus verschilt per smartphonemerk. Google daarom naar de instellingen voor jouw smartphone. Ga vervolgens naar instellingen > apps en kies voor het tabblad ‘downloads’. In de lijst kun je verdachte apps verwijderen.

  3. Fabrieksinstellingen

    Lukt het bovenstaande niet? Kies er dan voor om je smartphone terug te zetten naar de fabrieksinstellingen. Op die manier weet je zeker dat je het virus kwijt bent, maar je bent dan ook alle gegevens verloren, indien je geen back-up hebt gemaakt.

Vind jij dit ook een handig blogartikel? Deel dit nieuwsbericht dan op social media met vrienden en familie.

8.5/10 - (4 stemmen)

Plaats een reactie