Veelgestelde vragen en antwoorden

Veelgestelde vragen en antwoorden

Bekijk hier veelgestelde vragen en antwoorden. Staat je vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij zijn je graag van dienst!

Algemene vragen

Hoelang is mijn tegoed geldig?

Bel-, sms- en datategoed is de hele factuurmaand geldig. Overgebleven tegoed komt automatisch te vervallen en wordt niet meegenomen naar de volgende factuurmaand.

Waarom moet ik aansluitkosten betalen?

Om gebruik te kunnen maken van de diensten van een provider, moet je abonnement opgeleverd worden. Hier zijn kosten aan verbonden (aansluitkosten). Aansluitkosten worden altijd éénmalig in rekening gebracht bij het afsluiten van een nieuw abonnement en als je overstapt naar een andere provider.

Je hoeft geen aansluitkosten te betalen als je je huidige abonnement verlengt.

Wat is de contractduur?

De contractduur is de looptijd van een abonnement. Abonnementen zijn verkrijgbaar met een looptijd van 1 maand (Sim Only maandelijks opzegbaar), 1 jaar (12 maanden) en 2 jaar (24 maanden). Na de contractduur zijn alle abonnementen maandelijks opzegbaar.

Wat is de minimumleeftijd om een abonnement af te sluiten?

De minimumleeftijd om een abonnement af te sluiten is 18 jaar. Echter kunnen personen jonger dan 18 jaar wel een abonnement afsluiten als zij tijdens de aanvraag een schriftelijke machtiging van ouders of verzorgers kunnen overhandigen.

Wat is een bundel notificatie?

Met een bundel notificatie blijf je altijd op de hoogte van al je beschikbare belminuten, sms’jes en MB’s. De meeste providers sturen een gratis bundel notificatie als je je bundel voor 50%, 75% en 100% verbruikt hebt. Zo houd je het overzicht en kom je niet snel voor nare verrassingen te staan.

Wat is nummerbehoud?

Met nummerbehoud behoud je je huidige 06-nummer als je overstapt naar een andere provider. Kies tijdens het aanvragen van een nieuw abonnement voor gratis nummerbehoud en neem je huidige mobiele telefoonnummer mee naar je nieuwe provider.

Tijdens het aanvragen van nummerbehoud heb je de simkaart-nummer nodig van de simkaart met de 06-nummer die je wilt behouden. Deze bestaat uit 19 cijfers en staat op de simkaart. Na het goedkeuren van nummerbehoud zal je nieuwe provider je een nieuwe simkaart opsturen met je “oude” vertrouwde telefoonnummer.

Wat te doen bij diefstal of verlies van je simkaart en/of mobiele telefoon?

Ben je je simkaart verloren óf is je mobiele telefoon gestolen? Laat dan je mobiele telefoonnummer direct blokkeren door te bellen naar de klantenservice van je huidige provider. Je serviceprovider zal je telefoonnummer dan gelijk blokkeren. Ook sturen ze je een nieuwe simkaart op, zodat je weer gebruik kan maken van je abonnement. Bij diefstal moet je altijd aangifte doen bij de politie. Heb je een smartphoneverzekering en ben je verzekerd tegen diefstal? Licht dan ook direct je verzekeraar in.

Wat zijn buitenbundelkosten?

Buitenbundelkosten zijn door je provider vastgestelde tarieven voor bel-, sms- en datagebruik buiten de bundel. Buitenbundelkosten zijn over het algemeen duur en worden in rekening gebracht wanneer je over je bundel heengaat. Je betaald buiten je bundel een vast tarief per minuut, sms en MB.

Tip: Met een onbeperkte bundel betaal je geen buitenbundelkosten.

Welke gegevens zijn noodzakelijk voor het aanvragen van een abonnement?

De volgende gegevens en documenten zijn nodig voor het aanvragen van een abonnement bij een provider of webwinkel:

  • Persoonlijke gegevens: naam, adres (geen postbus), postcode, woonplaats, telefoonnummer en/of e-mailadres
  • Bankbewijs: giropas, bankpas of bankafschrift (niet ouder dan één maand)
  • Legitimatie: identiteitskaart, paspoort, rijbewijs of verblijfskaart
  • Kopie documenten (beide kanten): bankbewijs en legitimatie
  • Handtekening: contract uitprinten, ondertekenen en (digitaal) opsturen
  • iDeal: betaal je via iDeal, dan zijn de meeste documenten niet noodzakelijk

Welke simkaart heb ik nodig?

De simkaart die je nodig hebt is afhankelijk van het type toestel waar je de simkaart instopt. Momenteel zijn er 3 verschillende formaten simkaarten: normale-, micro- en nano-simkaarten. Je kunt tijdens het bestellen van een Sim Only abonnement aangeven welke simkaart je nodig hebt. Gelukkig sturen de meeste providers een handige 3-in-1-simkaart op, die je gemakkelijk kunt uitklikken naar gewenste formaat.

Bellen en sms’en

Wat is een belbundel?

Met een belbundel kun je voordelig mobiel bellen. Voor een vast bedrag per maand kun je over de gehele factuurmaand een vastgesteld aantal minuten bellen. Voor gesprekken buiten je belbundel betaal je het standaard buitenbundeltarief per minuut.

Tip: Wil je geen zorgen meer over dure buitenbundelkosten? Kies dan voor een onbeperkte belbundel waarmee je onbeperkt kunt bellen.

Wat is een bel/sms-bundel?

Met een bel/sms-bundel kun je bellen en sms’en uit één bundel. Bijvoorbeeld: met een 300 bel/sms-bundel kun je elke maand 300 sms’jes versturen óf 300 minuten bellen. Je kunt ook combineren door bijvoorbeeld 50 sms’jes te versturen en 250 minuten te bellen. Voor gesprekken en sms’jes buiten je bel/sms-bundel betaal je het standaard buitenbundeltarief per minuut en sms.

Tip: Wil je zorgeloos kunnen bellen en sms’en? Kies dan voor een onbeperkte bel/sms-bundel waarmee je onbeperkt kunt bellen en sms’en.

Welke belbundel past bij mij?

Voordat je een abonnement afsluit is het belangrijk om te weten hoeveel je maandelijks belt.

De af en toe beller: Bel je zo af en toe en heb je voornamelijk een abonnement nodig om bereikbaar te zijn? Dan kom je goed uit de voeten met een 100 belbundel waarmee je 100 minuten kunt bellen en voornamelijk bereikbaar bent.

De gemiddelde beller: Bel je dagelijks gemiddeld 10 minuten? Dan voldoet een 300 belbundel met 300 belminuten prima.

De extreme beller: Bel je dagelijks meer dan 20 minuten? Kies dan voor een onbeperkte belbundel waarmee je onbeperkt kunt bellen zonder buitenbundelkosten.

Tip: Kies altijd voor een iets ruimere belbundel i.v.m. dure buitenbundelkosten.

Mobiel internet

Waarom is mijn internetverbinding gestopt?

Als je internetverbinding is gestopt kan dat aan een paar dingen liggen:

  • Er kan een (tijdelijke) storing zijn wat natuurlijk erg vervelend is
  • Je hebt je internetbundel volledig verbruikt en je provider heeft de internetverbinding gestopt
  • Je hebt je rekeningen niet op tijd betaald en bent nu afgesloten van mobiel internet

Tip: Als je je internetbundel volledig verbruikt hebt en toch gebruik wil blijven maken van mobiel internet. Dan zal je een extra databundel moeten aanschaffen die je tot aan het einde van de factuurmaand kunt gebruiken.

Wat houdt onbeperkt online 64Kb/s in?

Met een onbeperkt online 64Kb/s contract kan je altijd gratis onbeperkt blijven internetten als je internetbundel op is. Echter wordt de downloadsnelheid wel flink gereduceerd naar 64Kb/s. Dit is voldoende om mee te whatsappen, maar een filmpje streamen op YouTube zit er niet meer in. Het voordeel is wel dat je geen dure buitenbundelkosten kwijt bent voor internetgebruikt buiten je bundel.

Tip: Wil je toch weer een snelle internetverbinding als je internetbundel op is? Dan kun je een extra databundel aanschaffen zodat je weer snel kunt genieten van een snelle internetverbinding.

Wat is 3G internet?

3G (derde generatie) internet is de opvolger van 2G internet. Met 3G internet kun je mobiel internetten op mobiele apparaten. Internetsnelheden lopen op tot maximaal 15 Mb/s down en 2 Mb/s up.

Wat is 4G internet?

4G (vierde generatie) internet is de opvolger van 3G internet. Met 4G internet kun je razendsnel mobiel internetten met internetsnelheden die oplopen tot wel 450 Mb/s down en 75 Mb/s up.

Tip: 4G internet is beschikbaar voor de meest recente smartphones. Indien je een Sim Only abonnement besteld met 4G internet, bekijk dan eerst of je huidige smartphone 4G internet ondersteund. Dit om teleurstellingen te voorkomen.

Wat is een dataplafond?

Met een dataplafond, dat je bij sommige providers kunt instellen, kun je niet meer buiten je internetbundel internetten. De internetverbinding stopt dan automatisch wanneer je datalimiet bereikt is. Hiermee voorkom je hoge datakosten buiten je bundel.

Wat is een internetbundel?

Met een internetbundel kun je goedkoop mobiel internetten. Je betaald maandelijks een vast bedrag en ontvangt daarvoor een vaste hoeveelheid data die je de gehele factuurmaand kunt gebruiken. Mocht je internetbundel op zijn, dan betaal je per MB het standaard buitenbundeltarief.

Tip: Wil je onbeperkt kunnen internetten zonder extra kosten? Kies dan voor een onbeperkte internetbundel zonder buitenbundelkosten.

Wat is het verschil tussen 3G en 4G internet?

Het verschil tussen 3G en 4G internet is de down- en uploadsnelheid van het internet. Met een standaard 3G verbinding kan je snelheden halen tot 15 Mb/s down en 2 Mb/s up. Met een 4G verbinding is dit tot wel 300 Mb/s down en 50 Mb/s up. In praktijk is 4G internet 20 keer sneller dan 3G internet en dat is een enorm verschil.

Welke internetbundel past bij mij?

Voordat je een internetbundel kiest is het goed om te weten waar je mobiel internet voor gaat gebruiken. Je wilt natuurlijk niet teveel betalen voor dure buitenbundelkosten óf een te ruime internetbundel.

Alleen online: Heb je alleen een internetverbinding nodig om mee te whatsappen? Dan voldoet een 200 MB internetbundel prima.

Online streamen: Stream je dagelijks meerdere video’s online? Kies dan voor een ruimere (4G) internetbundel van 1 tot 25 GB.

Alles onbeperkt: Wil je echt onbeperkt kunnen internetten op je smartphone? Kies dan voor een onbeperkte internetbundel waarmee je echt onbeperkt (4G) data kunt gebruiken met de maximale (4G) internetsnelheid.

Overstappen en opzeggen

Wanneer en hoe kan ik mijn huidige abonnement opzeggen?

Je kunt ten alle tijden je huidige abonnement opzeggen! Maar heeft je abonnement nog een resterende looptijd? En je wilt toch opzeggen? Dan zal je provider een afkoopsom berekenen en die bij jou in rekening brengen.

Wanneer de einddatum van je contract is verstreken, dan wordt je abonnement stilzwijgend verlengd voor onbepaalde tijd, en kun je maandelijks opzeggen.

Wil je weten hoe je je huidige abonnement gemakkelijk kunt opzeggen? Log dan in op de website van je huidige provider met je speciale inlogcode en bekijk de mogelijkheden voor het opzeggen van je huidige abonnement. Dit kan vaak via hun website, telefonisch of per brief. Op het internet zijn er genoeg voorbeelden van opzegbrieven te vinden die je kunt kopiëren, aanvullen en uitprinten. Ook zijn er online websites beschikbaar die jouw abonnementen kunnen opzeggen tegen een kleine vergoeding. Superhandig en supersnel!

Wanneer mag ik overstappen?

Minimaal 2 maanden voor de einddatum van je contract kun je overstappen naar een andere provider. En om dubbele kosten te voorkomen zal je nieuwe abonnement pas ingaan wanneer je huidige abonnement afloopt.

Wat is de opzegtermijn?

In de meeste gevallen sluit je een abonnement af voor 1 of 2 jaar. Zeg je voor de opzegtermijn je abonnement niet op, dan wordt je abonnement stilzwijgend verlengd voor onbepaalde tijd. Je kunt daarna je abonnement elke maand opzeggen met een opzegtermijn van 1 maand. Na het opzeggen van je abonnement zal je de verlenging (opzegtermijn) van je abonnement moeten uitzitten.

Toestelkrediet en BKR registratie

Waarom wordt er een BKR registratie gemaakt?

Sinds 1 mei 2017 zijn er nieuwe regels in gegaan omtrent het afsluiten van een telefoon abonnement met (gratis) toestel. Vanaf nu betaal je de toestelkosten los van het abonnement. Voor abonnementen met telefoons hoger dan 250 euro op afbetaling wordt een BKR registratie gemaakt.

Wat is een toestelkrediet?

Een toestelkrediet is een lening (zonder rente) die je kunt afsluiten voor een nieuw toestel bij een abonnement. Het is aan jouw de keuze hoeveel je maandelijks wil terugbetalen voor je nieuwe toestel, variërend van 1 tot 35 euro toestelkrediet per maand.

Qua prijs maakt het niet uit hoeveel je maandelijkse terugbetaald voor je toestelkrediet, want de toestelprijs die je uiteindelijk moet betalen blijft gelijk. Het is wel zo dat als je een lager toestelkrediet kiest, je in de meeste gevallen vooraf een éénmalige bijbetaling moeten afrekenen voor je nieuwe toestel. Kies je voor een hoger toestelkrediet, dan zal je het toestel eerder afbetaald hebben en hoef je geen toestelkosten meer te betalen, alleen nog maar de abonnementskosten.

Zijn er ook abonnementen verkrijgbaar zonder BKR registratie?

Ja, er zijn ook abonnementen verkrijgbaar zonder BKR registratie. Hieronder hebben we alle abonnementen zonder BKR registratie op een rijtje gezet:

  • Sim Only abonnement: Als je een Sim Only abonnement afsluit dan geldt de BKR registratie niet.
  • Binnen 3 maanden je nieuwe telefoon afbetalen: Als je binnen 3 maanden je telefoon afbetaald dan ontvang je geen BKR registratie.
  • Telefoon direct afbetalen tot een restbedrag van 250 euro: Betaal je je nieuwe telefoon direct af tot een restbedrag van 250 euro, dan geldt de BKR registratie niet.
  • Telefoon abonnementen met telefoons onder de 250 euro: Ook alle telefoon abonnementen met telefoons onder de 250 euro hebben geen BKR registratie.
  • Zakelijk abonnement: Ook voor alle zakelijke abonnementen gelden bovenstaande regels niet.